0

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ / CHI SONO

Γειά σας!
είμαι η Μαρίνα, το πρόσωπο πίσω απο τα κείμενα και τις εικόνες του laboratorio...


Η αρχική ονομασία του blog και μέχρι τον Ιούλιο του 2017 ήταν Il laboratorio di mm_skg (διατηρείται ακόμη στην διεύθυνση του ιστολογίου). Βέβαια το mm_skg προκαλούσε σε πολλούς την απορία του τι σημαίνει ... Ηταν ένα nickname που χρησιμοποιούσα στα e-mail μου και είχε προέλθει απο τα αρχικά του ονόματος μου (mm) και απο το skg, ακρωνύμιο για την Θεσσαλονίκη στις αεροπορικές εταιρείες. Το σημερινό όνομα του blog, Il laboratorio di Marina σημαίνει στα ιταλικά "το εργαστήριο της Μαρίνας". 

Γιατί εργαστήριο? Εχω την αίσθηση ότι η ζωή μου είναι συνδεδεμένη με την χημεία και τον χώρο πειραματισμού της, δηλαδή το εργαστήριο, άσχετα αν είχα γύρω μου δοκιμαστικούς σωλήνες ή ... κατσαρόλες! Πρώτο εργαστήριο στην ζωή μου ήταν η κουζίνα του πατρικού μου σπιτιού. Θα σας διηγηθώ κι εγώ την μάλλον μπανάλ ιστορία, ότι άρχισα να δραστηριοποιούμαι στην κουζίνα από πολύ μικρή, κοντά στην αγαπημένη μου γιαγιά Ανδρομάχη, που σαν γνήσια πολίτισσα περνούσε μεγάλο μέρος της ημέρας της στην κουζίνα του πατρικού μου σπιτιού, έχοντας εντρυφήσει μια ολόκληρη φιλοσοφία σχετικά με το φαγητό, από την προετοιμασία μέχρι την απόλαυση του. Γύρω στα 12 χρόνια μου μαγείρευα πολλές φορές για την οικογένεια μου και έφτιαχνα ήδη τούρτες και πολύπλοκα γλυκά. 

Στα γυμνασιακά μου χρόνια γνώρισα και αγάπησα την χημεία. Τα επόμενα εργαστήρια στα οποία βρέθηκα, ήταν αυτά της φαρμακευτικής σχολής Θεσσαλονίκης, με ιδιαίτερη αγάπη στα φαρμακευτικά φυτά και στην συνταγοτεχνία. Από το εκπαιδευτικό εργαστήριο πέρασα στην πράξη, στο εργαστήριο του φαρμακείου μου, όπου συνεχίζω να δραστηριοποιούμαι, αφού είναι μέρος της δουλειάς μου. 

Ακόμη και το αγαπημένο μου χόμπι, η φωτογραφία, έχει και αυτή σχέση με το εργαστήριο, αν και σήμερα βέβαια πλέον δεν εμφανίζουμε φίλμ, αλλά το photoshop μπορεί και αυτό να θερωρηθεί ένα εργαστήριο, με την ευρεία έννοια...

Το laboratorio, ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2011, ως ένα ηλεκτρονικό σημειωματάριο της δραστηριότητας μου στην κουζίνα, ένα μέσο για να καταγράφω τις συνταγές που δοκίμαζα ή σκάρωνα και να τις παρουσιάζω στους φίλους μου, διαδικτυακούς και μη. Η αρχική ταυτότητα του blog δεν ήταν αμιγής, καθώς περιείχε και αναρτήσεις με την φωτογραφική μου δουλειά, αλλά πολύ σύντομα προσανατολίστηκε αποκλειστικά στην μαγειρική, ενώ για τα υπόλοιπα ενδιαφέροντα και χόμπυ μου δημιουργήθηκε ένα δεύτερο blog, το m&m_skg

Το laboratorio ξεκίνησε από την αρχή ως δίγλωσσο, με προτεραιότητα μάλιστα στην ιταλική γλώσσα, αφού η ιδέα του blogging γεννήθηκε απο αναζήτηση και παρουσίαση ιταλικών κυρίως συνταγών. Καθώς όμως οι ελληνόφωνοι αναγνώστες μου σύντομα υπερίσχυσαν, οι όροι και εδώ αντιστράφηκαν, και μπήκε σε πρώτη θέση η ελληνική ταυτότητα του blog

Ολες οι συνταγές που θα συναντήσετε στο laboratorio είναι δοκιμασμένες και καταγεγραμένες με πραγματικά στοιχεία. Υπάρχουν πολλές παραδοσιακές συνταγές απο την ελληνική, ιταλική, τουρκική αλλά και διεθνή κουζίνα, στις οποίες προσπαθώ να προσεγγίσω πάντα την αυθεντική τους εκτέλεση. Υπάρχουν συνταγές που είδα ή διάβασα κάπου, τις δοκίμασα και σας τις παρουσιάζω; σε αυτές πάντα αναφέρεται η πηγή προέλευσης και οι τυχόν δικιές μου παραλλαγές. Υπάρχουν αρκετές πληροφοριακές αναρτήσεις, για υλικά ή τεχνικές που χρησιμοποιώ στην κουζίνα μου. Επίσης έχει γίνει πλέον συνήθεια να προσθέτω ιστορικά ή πολιτισμικά στοιχεία που τυχόν συνδέονται με μια συνταγή, τα οποία προκύπτουν μετά απο σχετική έρευνα και οι πηγές αναφοράς πάντα σημειώνονται. Τέλος όλες οι φωτογραφίες στο laboratorio (με ελάχιστες εξαιρέσεις) είναι αποτέλεσμα δικής μου δουλειάς και επεξεργασίας. 

Σας καλοσωρίζω λοιπόν στο laboratorio και θα είμαι η οικοδέσποινα σας σε αυτό το γαστριμαργικό ταξίδι...




1977

Ciao!

Sono Marina, la persona dietro le foto e i post di questo blog.

Fino a luglio del 2017 il nome del blog era Il laboratorio di mm_skg  (mm sono gli inziali del mio nome, mentre skg sta per il codice aeroportuale della mia città natale, Salonicco, capoluogo di Macedonia Centrale in Grecia), trasformato poi a titolo più chiaro e comprensibile Il laboratorio di Marina ...

Perchè laboratorio? Perchè sento che la mia vita è tanto legata al laboratorio, cominciando da quello della facoltà di farmaceutica a Salonicco, ormai 30 anni fa, fino alla mia cucina, luogo di sperimentazione e creatività. Ma anche il mio hobby preferito, la fotografia, ha pure daffare con il laboratorio, anche se oggi non si fa più sviluppare le pellicole fotografiche, processo sostituito a parte dal photoshop.

Vi racconterò anch’ io la storia banale, che in cucina mi sono trovata fin da piccola, ad aiutare la mia nonna Andromaca, famosa per le sue qualità di cuoca ma anche come una buongustaia! A 12 anni cucinavo spesso per la mia famiglia, con predilezione alla preparazione di dolci.

Ho creato il laboratorio nel gennaio del 2011, come una sorta di note elettroniche delle mie attività, non solo in cucina, ma anche in fotografia. Ben presto ho visto la predilezione dei miei lettori alle ricette di cucina, così ho creato un secondo blog, il m&m_skg, dove ho spostato tutto il resto, tenendo il laboratorio solo per gli appunti dalle mie sperimentazioni in cucina, come viene pure descritto al suo titolo.  

Un’ altra curiosità è che il laboratorio è nato bilingue ma i post erano scritti prima in italiano e seguiva il greco. Siccome però i lettori greci diventavano man mano più numerosi, ho rovesciato l’ ordine e ho messo l’ identità greca del blog al primo piano.

Tutte le ricette che troverete in questo blog, sono provate da me, spesso più di una volta, e presentate con le dosi misurate con precisione. Il tipo di ricette che imbatterete tra i post del laboratorio, sono dolci e salate, tratte dalla cucina greca, italiana, turca ma anche internazionale, aprocciate alle loro versioni  tradizionali, sempre con gli ingredienti disponibili in Grecia. Quando reinterpreto una ricetta vista in un altro blog o sito, questo viene riferito. Ci sono ancora post con informazioni su ingredienti o techniche utilizzate in cucina. E diventata anche un’ abitudine una nota introdutiva con l’ eventuale storia del piatto o con informazioni su leggende o usanze legate ad esso.

Tutte le fotografie (con rarissime eccezioni) sono pure frutto di mio lavoro.

Benvenuti al laboratorio di mm_skg, sarò lieta ad ospitarvi nel mio blog, non esitare di commentare o comunicare con me per qualsiasi domanda rilevante all’ argomento del blog!




ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ / INTERVISTE :

Περιοδικό Φαρμακευτικος Κοσμος, τεύχος 136 Ιούλιος Αύγουστος 2012
Rivista per farmacisiti "Farmakeftikos Kosmos", luglio-agosto 2012





- Συνέντευξη στην Ιωάννα Φωτιάδη, για τις σχολές ξένων γλωσσών SiountriSchool : Il laboratorio di Marina: Ένα εργαστήριο ιταλικής γλώσσας και γαστρονομίας


Italia nel cuore!