0

ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΜΕ ΡΕΤΣΙΝΑ // KULURAKIA (BISCOTTI) CON IL VINO RESINATO


ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΜΕ ΡΕΤΣΙΝΑ

Αν γιά τα Χριστούγεννα συνηθίζεται να φτιάχνουμε μπισκότα, ακολουθώντας μάλλον τα δυτικοευρωπαϊκά έθιμα, γιά το Πάσχα το έθιμο θέλει να ετοιμάζουμε κουλουράκια!
Η μαμά μου έχει μία εμμονή με τα κουλουράκια βουτύρου. Αυτά τα κουλουράκια με την ρετσίνα, τα δοκίμασε σε φιλικό σπίτι, της άρεσαν πολύ και ζήτησε την συνταγή!
Η αρχική συνταγή ήταν νηστίσιμη, καθώς περιείχε μαργαρίνη, εγώ τα έφτιαξα με βούτυρο, αφού επιμένω και δεν χρησιμοποιώ μαργαρίνη στην κουζίνα μου! Επίσης χρησιμοποίησα cake flour, γιατί ένα αδύνατο αλεύρι πάντα δίνει καλύτερο αποτέλεσμα στα κουλουράκια και τα μπισκότα, αλλά και το δικό μου baking (μπορείτε βέβαια να χρησιμοποιήσετε και αυτό του εμπορίου). Αν σας αρέσει το σουσάμι, μπορείτε να προσθέσετε και 3 κ.σ. μέσα στην ζύμη.

Βαθμός δυσκολίας συνταγής : μέτρια δύσκολη
Υλικά : 1 kg cake flour,
                 250 gr βούτυρο αγελάδος σε αλοιφώδη μορφή,
                 125 ml ελαιόλαδο παρθένο έξτρα,
                 125ml σησαμέλαιο,
                 300 gr ζάχαρη κρυσταλλική,
                 125 ml ρετσίνα,
                 125 ml χυμό απο στυμμένο προτοκάλι,
                 ξύσμα από την φλούδα ενός ακέρωτου πορτοκαλιού,
                 ξύσμα από την φλούδα ενός ακέρωτου λεμονιού,
                 1/2 λουβί βανίλιας,
                 10 gr χημική μαγιάbaking powder),
                 10 gr σόδα φαγητού.
γιά το ψήσιμο : 1 κρόκο αυγού,
                               σουσάμι.
Προετοιμασια :
Χτυπήστε στο μίξερ το μαλακό βούτυρο με την ζάχαρη, μέχρι να ασπρίσει. Προσθέτε τα λάδια και χτυπήστε να ενσωματωθούν.
Κοσκινήστε το αλεύρι μαζί με το baking και την σόδα. Προσθέστε το σταδιακά στο μίγμα, εναλλάξ με την ρετσίνα και τον χυμό από το πορτοκάλι. Προσθέστε το ξυσμα απο τα εσπεριδοειδή και τα σποράκια από την βανίλια. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και να πλάθεται. Αν χρειαστεί να διορθώσετε την υφή της, προσθέστε ανάλογα λίγο αλεύρι ή λίγο χυμό πορτοκαλιού.
Πλάστε τα κουλουράκια στο σχήμα που θέλετε. Τοποθετήστε τα σε ταψιά στρωμένα με αντικολλητικό χαρτί.
Χτυπήστε τον κρόκο του αυγού με 2 κ.σ. νερό και αλείψτε τα κουλουράκια. Πασπαλίστε με σουσάμι.
Ψήστε τα κουλουράκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C, στον αέρα, γιά 15-20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Διατηρούνται γιά αρκετές ημέρες κλεισμένα σε μεταλλικό κουτί γιά μπισκότα.



KULURAKIA (BISCOTTI) CON IL VINO RESINATO

Se a Natale si prepara vari biscotti, e perdippiù speziati, a Pasqua invece, in Grecia si prepara una specie di biscotti chiamati koulouràkia, formati con cordoncini d' impasto intrecciati a forme varie.
Mia madre adora i koulourakia e questa ricetta l' ha avuta da una sua amica che li prepara spesso.

Difficoltà della ricetta : media
Ingredienti : 1 kg cake flour,
                              250 gr burro a pommata,
                              125 ml olio extravergine di oliva,
                              125ml olio di semi di sesamo,
                              300 gr zucchero semolato,
                              125 ml vino resinato,
                              125 ml succo di arance,
                              la scorza grattugiata da un' arancia non trattata,
                              la scorza grattugiata da un limone non trattato,
                              1/2 bacca di vaniglia,
                              10 gr lievito chimico autoprodotto,
                              10 gr bicarbonato.
per la finitura : 1 tuorlo,
                                semi di sesamo.
Preparazione :
Sbattete il burro morbido con lo zucchero fino a prendere una crema chiara. Aggiungete gli oli e sbattete per incorporare.
Settacciate la farina con il lievito ed il bicarbonato. Versate il mix delle polveri gradatamente al composto al burro, alternando con il vino ed il succo d' arancia. Aggiungete gli aromi (zest di agrumi e i semini dalla bacca di vaniglia). L' impasto deve risultare soffice. Se necessario correggetelo con l' aggiunta di un po' di farina o di succo. Se vi piace il gusto del sesamo, potete aggiungere 3-4 cucchiai di semi tostati nell' impasto.
Prelevate pezzi d' impasto, lavorate a bastincini e formate i biscotti. La forma classica è la treccia, ma potete fare anche delle ciambelline, chioccole o a S di Santa Lucia. Disponete entro teglie foderate con carta antiaderente.
Sbattete il tuorlo con 2 cucchiai di acqua e spenellate i biscotti. Cospargete con semi di sesamo.
Infornate in forno già caldo a 170°C e fate cuocere a modalità ventilato per 15-20 minuti, fino a dorare.
Si conservano per parecchi giorni, chiusi in una scatola di latta per biscotti.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.