0

ΒΑΚΑΛΑΟΣ ΣΤΙΦΑΔΟ, ΜΕ ΝΕΡΟΚΡΕΜΜΥΔΟ ΚΑΙ ΠΙΠΕΡΙΕΣ // BACCALA STUFATO CON CIPOLLA GIARRATANA E PEPERONI


ΒΑΚΑΛΑΟΣ ΣΤΙΦΑΔΟ, ΜΕ ΝΕΡΟΚΡΕΜΜΥΔΟ ΚΑΙ ΠΙΠΕΡΙΕΣ

Ακόμη μία συνταγούλα με βακαλάο, πού μας αρέσει πολύ στην οικογένεια και τον μαγειρεύουμε συχνά και με διάφορους τρόπους. Σήμερα τον έφτιαξα σαν στιφάδο, δηλαδή με μπόλικα κρεμμύδια, και πιπεριές. Στο σερβίρισμα συμπληρώσαμε το πιάτο με ένα απλό ρύζι πιλάφι.

Δόση : γιά 4 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : εύκολο
Υλικά : 500 gr βακαλάο ξαλμυρισμένο,
                 5 κ.σ. ελαιόλαδο παρθένο έξτρα,
                 1 νεροκρέμυδο Ζακύνθου (περίπου 500 gr)
                 1 πιπεριά Φλωρίνης,
                 1/2 φλ. κρασί κόκκινο ξηρό,
                 1 φλ. (250 gr) σπιτική πασσάτα ντομάτας (ή έτοιμη ντομάτα στον τρίφτη),
                 1 κ.σ. πάστα κόκκινης πιπεριάς (ενναλακτικά 1 κ.σ. πάπρικα γλυκειά),
                 αλάτι.
μπαχαρικά : κανέλα, μπαχάρι, μοσχοκάρφια, μαύρο πιπέρι σε κόκκους.
Προετοιμασία :
Οπως έχω πεί και σε παλαιότερες αναρτήσεις, συνήθως προμηθεύομαι αρκετό υγράλατο βακαλάο, τον ξαλμυρίζω όλο μαζί και μετά τον καταψύχω, όποτε τον έχω διαθέσιμο ανά πάσα στιγμή έτοιμο για μαγείρεμα. Οδηγίες γιά το πως να ξαλμυρίσετε σωστά και επιτυχημένα το υγράλατο βακαλάο, θα βρείτε εδώ.
Καθαρίστε το νεροκρέμμυδο και κόψτε το σε φετούλες. Επειδή δεν είναι πάντα εύκολο να βρεθούν τα νεροκρέμμυδα, εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 2-3 μεγάλα κρεμμύδια (εγώ προτιμώ τα κίτρινα).
Καθαρίστε την πιπεριά και κόψτε την σε λωρίδες.
Βάλτε το λάδι σε μία κατσαρόλα και βάλτε την σε μέτρια φωτιά. Σωτάρετε τα κρεμμύδια, μέχρι να καραμελλώσουν. Προσθέστε τα κομμάτια του βακαλάου και σωτάρετε για 1-2 λεπτά. Σβύστε με το κρασί. Περιμένετε 1-2 λεπτά, να εξατμιστεί το αλκοόλ, και προσθέστε τα κομμάτια της πιπεριάς, την  πάστα πιπεριάς και την σάλτσα ντομάτας. Βάλτε ένα κομματάκι απο ξυλάκι κανέλας, 3-4 κόκκους μπαχάρι, 1-2 μοσχοκάρφια και μερικούς κόκκους πιπέρι μέσα σε ένα κομμάτι γάζα και προσθέστε τα στην σάλτσα. Προσθέστε το ανάλογο αλάτι (περίπου 1 κ.γ.). Σκεπάστε την κατσαρόλα και αφήστε το φαγητό να σιγοβράσει γιά περίπου 20 λεπτά. Αν αρχίζει και στεγνώνει, προσθέστε λίγο ζεστό νερό.
Κατεβάστε το φαγητό από την φωτιά και αφήστε το να σταθεί ένα 20αλεπτο προτού το σερβίρετε. Αφαιρέστε το δεματάκι με τα μπαχαρικά.
Σερβίρετε το ζεστό.



BACCALA STUFATO CON CIPOLLA GIARRATANA E PEPERONI

Ancora una ricettina gustosa con baccalà,  il quale ci piace tanto in famiglia e quindi cucino spesso e in vari modi.  Oggi l' ho preparato stufato, con dolci cipolle giarratane e peperone. 
Servitelo come secondo di pesce, o accompagnate con un semplice riso pilaf.

Dosi : per 4 persone
Difficoltà : facile
Ingredienti : 500 gr di baccalà dissalato,
                             5 cucchiai di olio extravergine di oliva,
                             1 cipolla giarratana (500 gr ca.)
                             1 peperone rosso,
                             1/2 tazza di vino rosso secco,
                             1 tazza (250 gr) di passata di pomodoro fatta a casa,
                             1 cucchiaio di pasta di peperoni rossi (in alternativa 1 cucchiaio di paprica dolce),
                              sale qb.
aromi : cannella, pimento, chiodi di garofano, pepe nero in grani.
Preparazione : 
Come ho detto in post precedenti, di solito compro un paio di chili di baccalà, lo faccio dissalare tutto e poi congelo, per averlo pronto per l' uso. Istruzioni, su come dissalare il baccalà, troverete qui.
Mondate la cipolla giarratana e tagliate a fettine. Siccome non è facile trovare queste cipolle giganti, in alternativa potete utlizzare un paio di cipolle gialle.
Mondate il peperone, eliminate semini e filamenti e tagliate a listarelle.
Ponete l'olio entro una casseruola e porate su fuoco moderato. Fate stufare le cipolle, fino a caramellare. Aggiungete il baccalà a pezzi e saltate per un paio di minuti. Sfumate col vino e lasciate evaporare l' alcool. Aggiungete il peperone, la pasta di peperoni e la passata. Ponete le spezie (un pezzettino di stecca di cannella, 3-4 grani di pimento, 1-2 chiodi di garofano, qualche grano di pepe nero) entro una garza e aggiungete al sugo. Coprite la pentola e lasciate cuocere per una ventina di minuti. Se, durante la cottura, si asciuga troppo, aggiungete qualche mestolo di acqua calda.
Ritirate dal fuoco e lasciate riposare per una ventina di minuti prima di servire. Eliminate la garza con gli aromi.
Servitelo caldo.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.