2

ΨΩΜΙ ΣΕ ΦΕΤΕΣ ΜΕ ΓΕΥΣΗ ΠΙΤΣΑ // PANE A FETTE GUSTO PIZZA


ΨΩΜΙ ΣΕ ΦΕΤΕΣ ΜΕ ΓΕΥΣΗ ΠΙΤΣΑ

Υπέροχο, αφράτο ψωμάκι που χωρίζεται σε φέτες (pull appart bread) με λαχταριστή γεύση πίτσα! Ιδανικό για να συνοδέψει μια παγωμένη μπύρα, για έναν μπουφέ αλλά και για ένα πικ-νικ.
Στα ψωμιά που φτιάχνω σπανίως χρησιμοποιώ μαγιά μπύρας, έτσι και εδώ το ψωμάκι μου το έφτιαξα με φυσικό προζύμι; επειδή όμως ξέρω ότι στην Ελλάδα ελάχιστοι το χρησιμοποιούν σας δίνω και τις δόσεις με μαγιά μπύρας, εννοείται βέβαια ότι ατίστοιχα οι χρόνοι φουσκώματος της ζύμης μειώνονται κατά πολύ.

Δόση : για 6 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : μέτρια δύσκολο
Υλικά
για την προ-ζύμη : 150 gr φυσικό προζύμι*,
                                    150 gr νερό,
                                    75 gr αλεύρι γοχ.
για την ζύμη : 300 gr αλεύρι δυνατό,
                           1 κ.γ. αλάτι,
                           3 κ.σ. ελαιόλαδο παρθένο έξτρα,
                           νερό όσο χρειαστεί (περίπου 1/2 φλ. 100 gr).
για την γέμιση : 1 φλ. σάλτσα για πίτσα**,
                              λεπτές φέτες μπέϊκον ή σαλάμι,
                              150 gr μοτσαρέλα για μαγειρική κομμένη σε μικρά κομματάκια.
Προετοιμασία :
Ετοιμάζστε το προζύμι (poolish). Διαλύστε το φυσικό προζύμι στο νερό, προσθέστε το αλεύρι και αναμείξτε. Σκεπάστε σε καμπάνα και αφήστε σε θερμοκρασία δωματίου (20°C) για 3 ώρες.
Ετοιμάστε την ζύμη. Βάλτε το δυνατό αλεύρι στον κάδο του μίξερ και σχηματίστε στο κέντρο του μια λακκουβίτσα. Προσθέστε την προ-ζύμη, το λάδι και λίγο νερό. Αρχίστε το ζύμωμα και προσθέστε τόσο νερό, μέχρι να πάρετε μία ζύμη ελαστική που δεν κολλάει. Το αλάτι το προσθέστετε στο τέλος. Βάλτε την ζύμη σε ένα ευρύχωρο σκεύος, σκεπάστε με διάφανη μεμβράνη και αφήστε το σε μέρος χλιαρό για όλο το βράδυ.
Την επόμενη ημέρα αλευρώστε την επιφάνεια εργασίας και ρίξτε επάνω την ζύμη. Χωρίς να την δουλέψετε πολύ, ανοίξτε την σε ένα χοντρό φύλλο (πάχος 0,5 εκ.). Κόψτε το φύλλο σε 12 τετράγωνα κομμάτια με διαστάσεις περίπου 8x8 εκ. Στα 11 από τα κομμάτια απλώστε την σάλτσα για πίτσα, τοποθετήστε από ένα κομμάτι μπέϊκον ή σαλάμι και μοτσαρέλα. Τοποθετήστε τα κομμάτια το ένα επάνω στο άλλο και τελευταίο το κομμάτι που δεν έχει γέμιση. Τακτοποιήστε τα κομμάτια μέσα σε μία μακρόστενη φόρμα, κατά προτίμηση επενδεδυμένη με αντικολλητικό χαρτί.
Αφήστε το σε μέρος χλιαρό, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο (περίπου 2 ώρες).
Ψήστε σε φούρνο προθερμασμένο στους 200°C, στις αντιστάσεις, μέχρι να ροδίσει (40 λεπτά περίπου).
Βγάλτε το ψωμάκι από τον φούρνο και αφήστε το να χλιαρίνει πρίν το ξεφορμάρετε.
Οσο είναι ακόμη ζεστό είναι ανεπανάληπτο, παρ' όλα αυτά τρώγεται ευχάριστα και όταν κρυώσει.

* μπορείτε να χρησιμοποιήσε και μαγιά μπύρας : θα χρειαστήτε 10 gr φρέσκια μαγιά μπύρας, 475 gr αλεύρι και περίπου 300 gr νερό; την προ-ζύμη μπορείτε να την παραλείψετε.

** χρησιμοποίησα έτοιμη δικιάς μου παρασκευής σάλτσα για πίτσα; αντ' αυτής μπορείτε να χρησιμοποιήστε ντομάτα στον τρίφτη, στη οποία θα προσθέσετε ελαιόλαδο, αλάτι, ρίγανη και αν θέλετε σκόρδο γρκανουλέ.


PANE A FETTE GUSTO PIZZA

Pane a fette (pull apart bread) sofficissimo e fragrantissimo, gusto pizza! Buono per l' aperitivo, il buffet o da portate alla scampagnata.

Dosi : per 6 persone
Difficoltà : media
Ingredienti
per il lievitino : 150 gr di pasta madre,
                               150 gr di acqua,
                               75 gr di farina 00
per l' impasto : 300 gr di farina manitoba,
                              1 cucchiaino di sale,
                              3 cucchiai di olio extravegine di oliva,
                              acqua qb. (1/2 tazza ca.).
per la farcitura : 1 tazza salsa di pomodoro per pizza,
                                  fettine di salame o bacon,
                                  150 gr di mozzarella da cucina tagliata a cubetti piccolini.
Preparazione :
Preparate il poolish. Mescolate il lievito madre con l' acqua fino a sciogliersi, aggiungete la farina e mescolate. Coprite a campana e lasciate lievitare a temperatura ambiente (20°C) per 3 ore.
Preparate l' impasto. Ponete la manitoba nella bacinella della planetaria e fate la conca. Versateci il lievitino, l' olio e poca acqua. Impastate e aggiungete tanta acqua fino a prendere un' impasto elastico e non appiccicoso. Aggiungete il sale per ultimo. Ponete l' impasto in un recipiente capiente, coprite con pellicolla transaprene e lasciate riposare in luogo tiepido per tutta la notte (8 ore).
La mattina successiva infarinate il piano del lavoro e rovesciate l' impasto. Senza lavorarlo troppo, tiratelo in una sfoglia, spessa 0,5 cm ca. Tagliate la sfoglia a 12 quadrotti di dimensioni 8x8 cm. Tenete uno da parte e disponete agli restanti la salsa, qualche fettina di salame o pancetta e la mozzarella. Ponete i quadrotti l' uno sull' altro e per utlimo quello senza farcitura. Disponete entro uno stampo da plum cake, preferibilmente rivestito con carta forno.
Lasciate lievitare in luogo tiepido fino al raddoppio (2 ore ca.).
Infornate a forno preriscaldato a 200°C, modalità statico, e lasciate cuocere fino a dorare (40 minuti ca.).
Sfornate e lasciate intiepidire prima di sformare.
Ancora caldo è meraviglioso, ma è sempre buono anche una volta raffreddato.

2 σχόλια:

  1. Τι ωραίο ψωμάκι!Και αν μου επιτρέπεις την έκφραση...πλουμιστό!
    Πληθωρικό σε χρώματα,γεύσεις,υλικά !
    Μεγαλειώδες σε ύψος και πολυποίκιλο σε νοστιμιά!
    Δεν μπορώ να φανταστώ ιδανικότερο ψωμί για εκδρομές,για μεγάλα τραπέζια στην εξοχή,για φιλικές μαζώξεις ην βεράντα!
    Θα το κάνω οπωσδήποτε!
    Καλό απόγευμα Ματίνα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.