15

ΡΟΛΟ ΜΕ ΣΤΗΘΟΣ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑΣ // ROTOLO DI PETTO DI TACCHINO


ΡΟΛΟ ΜΕ ΣΤΗΘΟΣ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑΣ

Πολύ νόστιμο και εύκολο ρολό με στήθος απο γαλοπούλα, γεμισμένο με φέτες καπνιστό μπεϊκον και αρωματικά βότανα! Περιστοιχιζεται απο πατατούλες και ψήνεται στην γάστρα για να μείνει ζουμερό, καθώς το κρέας της γαλοπούλας, και ειδικά το στήθος, είναι μάλλον στεγνό.

Δόση : για 4 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : μέτρια δύσκολο
Υλικά : 1/2 στήθος απο γαλοπούλα (400 gr),
                 6 στρογγυλές φέτες απο καπνιστό μπέϊκον,
                 6 φρέσκα φύλλα απο φασκόμηλο,
                 4 φύλλα βασιλικό,
                 1 κλωναράκι δεντρολίβανο,
                 1 σκελίδα σκόρδο,
                 3 κ.σ. τριμμένη παρμεζάνα,
                 2 κ.σ. μουστάρδα Dijon,
                 2 κ.σ. παρθένο ελαιόλαδο,
                 1 κ.σ. βούτυρο λιωμένο,
                 μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο,
                 αλάτι.
για τις πατάτες : 1,5 Kg πατάτες,
                                 1 κ.γ. πάπρικα γλυκειά,
                                 1 κ.γ. κουρκουμά,
                                 1 κ.γ. αλάτι,
                                 1/2 κ.γ. πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο,
                                 1/2 φλ. σπιτικό ζωμό κοτόπουλου,
                                 4 κ.σ. παρθένο ελαιόλαδο.
Προετοιμασία :
Ετοιμάστε πρώτα τις πατάτες : καθαρίστε τες και κόψτε τες σε κύβους. Βάλτε τες μέσα στην γάστρα και προσθέστε ολα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός απο τον ζωμό. Αναμείξτε καλά τις πατάτες με τα μυρωδικά και δημιουργήστε στο κέντρο της γάστρας χώρο για να τοποθετήσετε το ρολό.
Χαραξτε το στήθος της γαλοπούλας σε μερικά σημεία, απο την εσωτερική του πλευρά, και ανοίξτε το σε ενα μεγάλο ενιαίο κομμάτι. Πασπαλίστε με λίγο αλατάκι και φρεκοτριμμένο πιπέρι. Στρώστε επάνω πρώτα τις φέτες του μπέϊκον, επειτα τα φυλλα του φασκόμηλου και του βασιλικού ολόκληρα καθώς και τα φυλλαράκια απο το δεντρολίβανο. Πασπαλίστε με την τριμμένη παρμεζάνα. Τυλίξτε το κρέας σε ρολό και δέστε το με σπάγγο κουζίνας ή στερεώστε το με τα ειδικά δετικά σιλικόνης (εγω αυτά χρησιμοποίησα και τα βρήκα ιδιαίτερα βολικά!). Σε ενα σκεύος αναμείξτε την μουστάρδα με το βούτυρο, λίγο αλατάκι και λίγο πιπεράκι και με το μίγμα αλείψτε καλά το ρολό. Σε μια σωτέζα, βαλτε το λάδι και βάλτε την στη φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, βάλτε μέσα το ρολλό και σωτάρετε το απ' όλες τις πλευρές, μέχρι να πάρει χρώμα.
Τοποθετήστε το ρολό στο κέντρο της γάστρας και περιχύστε το με το ζουμάκι του. Προσθέστε μέσα στην γάστρα και τον ζωμό απο το κοτόπουλο και σκεπάστε την με το καπάκι της.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 220°C για μια ώρα περίπου, μέχρι να αρχίσει να ροδίζει. Αφαιρέστε το καπάκι της γάστρας, χαμηλώστε την θερμοκρασία στους 200°C και ψήστε για περίπου 10 λεπτά ακόμη, μέχρι να ροδίσει ωραία το κρέας.
Αφήστε το να σταθεί για 20 λεπτά πριν το σερβίρετε, ώστε να μην διαλύεται το ρολλό όταν πάτε να το κόψετε.
Αφαιρέστε τον σπάγγο ή τα δετικά απο το ρολό και κόψτε το σε φέτες. Σερβίρετε το ζεστό, συνοδευόμενο απο τις πατατες του.


ROTOLO DI PETTO DI TACCHINO

Un rotolo al petto di tacchino, molto saporito e di facile preparazione. Il ripieno consiste in fette di pancetta affumicata e erbette aromatiche. Viene accompagnato da patate arrostite, il tutto cotto in rostiera, per garantire che carne non si secchi, siccome il tacchino è magro e spesso risulta troppo asciutto.

Dosi : per 4 persone
Difficoltà : media
Ingredienti : 1/2 petto di tacchino (400 gr) disossato,
                              6 fette di pancetta affumicata,
                              6 foglie di salvia,
                              3 foglie di basilico,
                              1 rametto di rosmarino,
                              1 spicchio d'aglio,
                              3 cucchiai di parmigiano reggiano grattugiato,
                              2 cucchiai di senape di Digione,
                              2 cucchiai di olio extravergine di oliva,
                              1 cucchiaio di burro fuso,
                              pepe nero macinato,
                              sale.
per le patate : 1,5 Kg di patate,
                            1 cucchiaino di paprica dolce in polvere,
                            1 cucchiaino di curcuma,
                            1 cucchiaino di sale marino,
                            1/2 cucchiaino di pepe nero macinato,
                            1/2 tazza di brodo di pollo fatto a casa.
Preparazione :
Preparate le patate : sbucciatele e tagliatele a cubetti o tocchetti. Ponetele nella rostiera, aggiungete tutti gli ingredienti restanti, tranne il brodo e mescolate bene. Spostatele verso le pareti della rostiera per fare spazio per il rotolo.
Incidete il petto di tacchino nella parte interna, e apritelo in un pezzo intero. Cospargete di sale e pepe macinato. Disponete sulla carne prima le fette di pancetta e in seguito le foglie della salvia, del basilico e quelle del rosmarino. Cospargete con il parmigiano. Arrotolate la carne e legatela con spago di cucina o lacci di silicone (ho utilizzato i lacci che li ho trovato molto convenienti e versatili!). In un recipiente mescolate la senape, il burro, qualche pizzico di sale e pepe macinato, mescolate e con il composto spenellate tutta la superficie del rotolo. Ponete l' olio in un tegame e portate sul fuoco. Quando sarà scaldato, aggiungete il rotolo e fatelo dorare da tutte le parti.
Disponete il rotolo nella rostiera tra le patate e irrorate con il fondo di cottura. Aggiungete nella rostiera anche il brodo di pollo. Coprite con il suo coperchio.
Infornate in forno preriscaldato a 220°C. Lasciate cuocere per un' oretta, fino a cominciare a dorare. Meglio girare il rotolo per farlo dorare da tutte le parti. Togliete il coperchio, abbassate la temperatura a 200°C e lasciate cuocere per una decina di minuti ancora, fino a dorare.
Lasciate riposare per una ventina di minuti, per poter tagliarlo senza essere disfatto.
Eliminate i lacci, e tagliate il rotolo a fette. Servitelo caldo accompagnato dalle patate.
   

15 σχόλια:

  1. Καλημέρα Μαρίνα μου!
    Ιδανικό πιάτο για μία ανάλαφρη γεύση στις ζεστές μέρες που θα ακολουθήσουν.Τότε που η διάθεση δεν θέλει βαριές νοστιμιές και η ευρηματικότητα της νοικοκυράς καλείται να συνδυάσει τη νοστιμιά με την ωραία εμφάνιση,την ελαφριά γεύση και γιατί όχι, την ΄΄κομψότητα΄΄που μπορεί να προσδώσει στο καθημερινό τραπέζι.
    Και αυτά τα στοιχεία υπάρχουν στη σημερινή σου πρόταση Μαρίνα μου!!!Όπως πάντα εξάλλου!
    Η ισορροπία στο πιάτο αυτό είναι διάφανη.Το μπέικον θα δώσει τα απαιτούμενα λιπαρά στοιχεία που λείπουν από το στεγνό και μάλλον άγευστο στήθος της γαλοπούλας και ταυτόχρονα τα υπέροχα μυρωδικά θα λειτουργήσουν ως ένα φυσικό ενισχυτικό γεύσης!
    Πολύ ωραίο πιάτο και για μπουφέ!
    Καλή εβδομάδα Μαρίνα μου!!!Φιλιά πολλά,πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ριψοκινυνεψα με την γαλοπουλα Φωτεινη μου, αφου οταν δηλωσα οτι θα μαγειρεψω γαλοπουλα και μαλιστα στηθος, κανενας δεν επικροτησε ιδιαιτερα την ιδεα μου... Δεν ξερω πως γινεται, αλλα οι περισσοτεροι εχουν να διηγηθουν πονεμενες ιστοριες για την στεγνη γαλοπουλα των Χριστουγεννων, που δεν κατεβαινει κατω με τιποτα, ενω πρεπει να πουν κι απο πανω ποσο νοστιμη ηταν... Νομιζω ομως οτι η επιλογη των υλικων αλλα και ο τροπος μαγειρεματος τελικα με δικαιωσε, αφου δεν εμεινε ουτε ψιχουλο!
      Τρωγεται εξ' ισου ευχαριστα και κρυο αυτο το ρολλο, αλλα αν ειναι χλιαρο νομιζω οτι ειναι πιο γευστικο!
      Λιγο καθυστερημενα καλη εβδομαδα ... επεσε λιγο τρεξιμο και η κουραση με νικησε αυτη τη φορα...
      Φιλακια!

      Διαγραφή
  2. Καλησπέρα! Τί ωραία ιδέα! Δεν έχω φτιάξει ποτέ κάτι παρόμοιο και είναι ό,τι πρέπει για ένα Κυριακάτικο τραπέζι. Φαίνεται πάρα πολύ νόστιμο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω! Εγω παντως Κυριακη φτιαχνω τετοιου ειδους πιατα, γιατι εχει και την διδικασια του αλλα θελει και τον χρονο του στον φουρνο ...

      Διαγραφή
  3. Τα πουλερικά είναι η μεγάλη μου αδυναμία. Κοτόπουλο και γαλοπούλα πάντα πρώτα στα μαγειρέματά μου. Πολύ ωραία ιδέα Μαρίνα μου και δεν φαίνεται δύσκολο το τύλιγμα σε ρολό! Με το καπνιστό μπέϊκον θα γίνεται πεντανόστιμο το φαγητό! Γεια στα χέρια σου!
    Καλή εβδομάδα και πολλά φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω Πηνελοπη μου!
      Δεν ειναι καθολου δυσκολο, δεν θελει καποια ιδιαιτερη τεχνικη, ακομη και το τυλιγμα και δεσιμο σε ρολλο γινεται ευκολα!
      Πολλα φιλια!

      Διαγραφή
  4. Τολμηρή η γέμιση του ρολού γαλοπούλας αλλά πιστεύω θα βγαίνει άρτιο γευστικό αποτέλεσμα!

    Καλή εβδομάδα Μαρίνα!
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επηρεασμενη απο την ιταλικη κουζινα Ζαμπια μου - τι περιεργο!!! - οπου τοσο το δεντρολιβανο οσο και το φασκομηλο συνοδευουν τα πουλερικα και ψαχνοντας να φτιαξω κατι απλο αλλα γευστικο...
      Καλη εβδομαδα!

      Διαγραφή
  5. Πω πωωωω!!
    Τι νοστιμιά μαγείρεψες σήμερα Μαρίνα μου!!!
    Και ψάχνω κάποιαν να μου κάνει το τραπέζι χα χα χαα
    Φιλιά, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ουπς, αργα το ειδα για να σε προσκαλεσω!
      Αλλα κι σημερα κατι σε ρολλο εχουμε, με κιμα αν δεν σε χαλαει!
      Φιλακια!

      Διαγραφή
  6. Πολύ μου αρέσει ο συνδυασμός βοτάνων με τον οποίο επέλεξες να γεμίσεις τη γαλοπούλα!
    Το καλό με αυτό το φαγάκι είναι ότι γίνεται αρκετά γρήγορα και είναι αγαπητό σε μικρούς και μεγάλους!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τι αρώματα μαγικά είναι αυτά που μας χαρίσε το πιάτο σου Μαρίνα ;
    Εξαιρετική η πρόταση σου !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τέλεια πρόταση! Μ' αρέσει ιδιαίτερα η γέμιση! Μπράβο, Μαρινάκι!
    Πολλά φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το κρέας στις φώτο φαίνεται ζουμερό και πεντανόστημο, με αυτά τα μπαχαρικά σίγουρα έγινε.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.