0

DULCE DE LECHE : ΚΑΡΑΜΕΛΛΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ♦♦ DULCE DE LECHE

 
DULCE DE LECHE : ΚΑΡΑΜΕΛΛΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ

Το ντούλσε ντε λέτσε, ειναι στην ουσια η καραμελλα γαλακτος, η γνωστη μας φλοκα (tofee). Παρασκευαζεται απο γαλα και ζαχαρη, που βραζουν για πολλη ωρα, σε μετρια φωτια, μεχρι να παρουμε μια παχυρρευστη καστανη κρεμα. Η προελευση του ειναι απο την Νοτια Αμερικη, και ειναι πολυ διαδεδομενο στην Αργεντινη, στην Ουρουγουαη στην Παραγουαη, αλλα και στο Μεξικο, εξ'ου και το ισπανικο ονομα. 
Μια παρομοια κρεμα απο κρεμα γαλακτος και ζαχαρη, φτιαχνουν και οι Ιταλοι, με το ονομα mou (μού). Στην Γαλλια θα την συναντησετε ως confiture de lait, δηλαδη μαρμελαδα απο γαλα; ο σχετικος θρυλος λεει, οτι δημιουργηθηκε κατα λαθος, τον 14ο αιωνα, απο εναν απροσεκτο μαγειρα σε ενα στρατοπεδο της Νορμανδιας, οταν παραβρασε το γαλα με την ζαχαρη που ετοιμαζε για το πρωινο ... Αυτοι οι Γαλλοι πολυ απροσεκτοι ειναι, αλλα μια τους προκυπτει η γανας, την αλλη η μαρμελαδα γαλακτος, τι να πω... 
Το dulce de leche, μπορειτε να το χρησιμοποιησετε σε τουρτες, σε muffin, αλλα και για να φτιαξετε καρεμελλες γαλακτος. Εχετε υπ'οψιν οτι η παρασκευη του ειναι λιγο της υπομονης, μιας και πρεπει να βρασει για κανα δυωρο.
Υπαρχουν δυο μεθοδοι για την παρασκευη του dulce de leche.

Κλασσικη μεθοδος
Υλικα : 1 Lt φρεσκο γαλα πληρες,
                300 gr ζαχαρη κρυσταλλικη (1 1/2 φλυτζανι τσαγιου),
                1/2 κουταλακι του γλυκου σοδα φαγητου.
προαιρετικα : 1 λουβι βανιλιας.
Παρασκευη : 
Βαλτε το γαλα και τη ζαχαρη σε μια κατσαρολα με χοντρο πατο και βαλτε την στην φωτια. Προσθεστε την σοδα φαγητου και ενδεχομενως τα σπορακι της βανιλλιας. Αφηστε το να βρασει σε μετρια φωτια, χωρις να σκεπασετε την κατσαρολα, ανακατευοντας συχνα. Καποια στιγμη, θα αρχισει να δενει και να παιρνει ενα καστανο χρωμα. Απο εδω και περα χρειαζεται συνεχες ανακατεμα και πολλη προσοχη, να μην πιασει στον πατο της κατσαρολας και καει. Το τελικο παρσκευασμα, θα ειναι περιπου το 1/6 του αρχικου ογκου. Εχετε υπ' οψιν οτι οσο το αφηνετε στην φωτια τοσο θα δενει. Επισης, οταν κρυωσει παλι θα στεροποιηθει, αλλα αρκει να το ζεστανετε για να ξαναγινει ρευστο.

Απλοποιημενη μεθοδος
Υλικα : κονσερβες ζαχαρουχου εβαπορε γαλακτος
Παρασκευη :  
Αφαιρεστε τις ετικεττες απο τις κονσερβες. Απλα βαλτε τις κονσερβες μεσα σε μια κατσαρολα με χοντρο πατο και καλυψτε τες με νερο εως 2-3 δαχτυλα απο επανω τους. Δεν χρειαζεται να ανοιξετε τρυπες στις κονσερβες!  Βαλτε την κατσαρολα να βρασει για δυο ωρες. Βγαλτε τες απο το ζεστο νερο και αφηστε τες να κρυωσουν πριν τις ανοιξετε. Αν θελετε να χρησιμοποιησετε την χυτρα ταχυτητας, βαλτε τις κονσερβες, καλυψτε τες με νερο, 4 δαχτυλα απο επανω τους. Υπολογιστε 45 λεπτα στην υψηλη πιεση. Μπορειτε να φτιαξετε μεγαλυτερη ποσοτητα απ'αυτην που χρειαζεστε για καποια συνταγη, ετσι ωστε να την εχετε ετοιμη οταν την χρειαστειτε.


DULCE DE LECHE

Dulce de leche sgnifoca dolce di latte. 'E un dessert che viene preparato molto semplicemente, facendo cuocere a lungo il latte con lo zucchero, fino a diventare una crema densa. 'E un dolce tipico del Sud America ; è molto diffuso in Argentina, in Paraguay e in Uruguay, ma anche al Messico. Rassomiglia molto alla crema mou. Rassomiglia anche alla francese confiture de lait; la leggenda dice che è nato durante il 14o secoli, in una guarnigione militare, quando un cuoco ha dimenticato sul fuoco il latte allo zucchero che preparava per la colazione.
Il dulce de leche puo essere usato per guarnire una torta, dei muffin o gelati. Potete anche usarlo per preparare delle caramelle al mou.
Ci sono due metodi di preparazione.

Metodo classico
Ingredienti : 1 Lt di latte fresco intero,
                            300 gr di zucchero semolato (1 1/2 tazza),
                            1/2 cucchiaino di bicarbonato.
facoltativo : 1 bacca di vaniglia.
Preparazione :
Mettete il latte e lo zucchero in una pentola a fondo spesso e portatela sul fuoco. Aggiungete il bicarbonato ed eventualmente i semini dalla bacca della vaniglia. Portate ad ebollizione. Lasciate cuocere a fuoco medio, senza coprire la pentola. Mescolate ogni tanto. Ad un certo punto comincerà a prendere un colore castagno chiaro e ad addensare. Continuate a cuocerlo, mecolando per evitare di attaccare sul fondo, fino ad ottenere una consistenza vischiosa. Tenete presente che più cuoce, più diventera duro. Ritirate del fuoco e lasciatelo intiepidire. Quando si raffreddda indurisce, ma potete riscardarlo per diventare più fluido.

Metodo veloce (e più facile...)
Ingredienti : lattine di latte condensato zuccherato.
Preparazione :
Togliete le etichette dalle lattine. Semplicemente mettete le lattine in una pentola a fondo spesso, e copritele con acqua, fino 3-4 dita al di sopra le lattine.  Non bisogna forare le lattine. Portatele ad ebollizione e lasciate cuocere a fuoco medio per 2 ore. Ritirate dal fuoco e lasciatele intiepidire. Se volete poi usare la pentola a pressione, metteteci le lattine e copritele di acuqa fino a 4 dita al di sopra le lattine. Cuocete a pressione alta per 45 minuti. Potete preparare più lattine da quanto vi occore, così le avrete già pronte per utilizzarle alle vostre ricette.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.