0

ΚΟΥΣΚΟΥΣΑΚΙ ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ // FREGOLA AI GAMBERI E CALAMARI


ΚΟΥΣΚΟΥΣΑΚΙ ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ

Η ιδεα ηταν να κανω κριθαροτο με θαλασσινα. Ελα ομως που ειχα ξεχασει να παρω κριθαρακι... Ετσι το αντικατεστησα με το υπαρχον διαθεσιμο κουσκουσακι, και τελικα δεν μας χαλασε και πολυ!

Υλικα
για 4 ατομα : 500 gr κουσκουσακι (1 πακετο),
                         300 gr γαριδες,
                         200 gr καλαμαρια (1 μεγαλο),
                         1/2 κρεμμυδι ψιλοκομμενο,
                         1 σκελιδα σκορδο,
                         2 ωριμες ντοματες, στον τριφτη,
                         5 κουταλιες της σουπας ελαιολαδο,
                         1 ποτηρακι λευκο κρασι,
                         1/2 κουταλακι του γλυκου πικαντικο μιγμα αρωματικων ( μαιντανος, πιπεριτσα, σκορδο),
                         αλατι και πιπερι.
Παρασκευη : 
Πλυντε τις ντοματες και τριψτε τες στον τριφτη. 
Καθαριστε τις γαριδες απο το εντερακι. Εγω τις αφησα με το κελυφος; αν θελετε να τις παρουσιασετε σε τραπεζι, καλυτερα αφαιρεστε το και αφηστε μονο το κεφαλι, ωστε να μην λερωνονται οι καλεσμενοι, προσπαθωντας να τις καθαρισουν! 
Κοψτε το καλαμαρι σε λεπτες ροδελες. 
Βαλτε σε μια σωτεζα το λαδι και ροδιστε το κρεμμυδι, το σκορδο και το καλαμαρι. Μολις παρουν χρωμα, προσθεστε τις γαριδες, και σωταρετε τες για λιγα λεπτα. Σβυστε με το κρασι και αφηστε να εξατμιστει το αλκοολ. Προσθεστε το ζυμαρικο, την ντοματα, τα μυρωδικα και αλατι. 
Προσθεστε 1,5 Lt νερο (ή αραιωμενη μπισκ, δηλαδη ζωμο απο οστρακοδερμα). Σκεπαστε την σωτεζα με το καπακι της, και αφηστε να βρασει για περιπου 15 λεπτα. Αν χρειαστει, προσθεστε λιγο ακομη νερο. 
Σερβιρετε το αμεσως!


FREGOLA AI GAMBERI E CALAMARI

L' idea era di preparare il risoni ai gamberi, quando ho scoperto che proprio il risoni non ce l'avevo! Così, l' ho sostituito con la fregola, che in Grecia si chiama "couscousaki", perchè, appunto, rassomiglia al cous-cous.

Ingredienti 
per 4 persone : 500 gr di fregola,
                              300 gr di gamberi,
                              200 gr di calamari (uno, grande),
                              1/2 cipolla trittata,
                              1 spicchio d'aglio,
                              2 pomodori maturi tritati,
                              4 cucchiai di olio di oliva,
                              1 biccherino di vino bianco,
                              1/2 cucchiaino di miscella di erbe piccante (aglio, peperoncino, prezzemolo),
                               sale e pepe.
Preparazione : 
Lavate i pomodori, pelateli e passateli dal passaverdure. 
Tagliate i calamari a rondelle sottili. 
Lavate i gamberi ed eliminate il budellino, con l'aiuto di un stuzzicadenti. 
Ponete l'olio in un tegame e rosolate la cipolla, l'aglio e le rondelle dei calamari. Quando prenderanno colore, aggiungete anche i gamberi, pepate, e saltateli per qualche minuto. Sfumate con il vino e lasciate che l'alcool si evapori. Aggiungete la fregola, i pomodori, gli aromi ed il sale, a piacere. 
Aggiungete 1,5 Lt di acqua  (o meglio brodo di crostacei), coprite con un coperchio e lasciate cuocere a fuoco moderato, per ca 15 minuti. Se si asciuga troppo durante la cottura, aggiungete dell'acqua calda. 
Servite subito.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.