0

ΑΛΜΥΡΗ ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΙΤΑ ΜΕ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ // TORTA SALATA DI ZUCCHINE, CON PASTA FILLO


ΑΛΜΥΡΗ ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΙΤΑ ΜΕ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ

Πολυ ωραια εγιναν τα γεμιστα κολοκυθακια, αλλα μου περρισεψε ενας τονος  κολοκυθοψιχα! Αμαρτια να πετας φαγωσιμο, ιδιως στις μερες μας, οποτε το αξιοποιησα φτιαχνοντας μια μυρωδατη κολοκυθοπιτα.

               600 gr κολοκυθακια (ή κολοκυθοψιχα),
               2 κρεμμυδακια φρεσκα,
               2 κρεμμυδια,
               1 καροτο,
               1 γεματο φλυτζανι σελερυ* ψιλοκομμενο,
               3 κ.σ. φρεσκο δυοσμο ψιλοκομμενο,
               3 αυγα,
               100 ml κρεμα γαλακτος,
               ελαιολαδο παρθενο εξτρα,
               φρυγανια τριμμενη. 
Παρασκευη : 
Οπως ειπα πιο πανω, την πιτα την εφτιαξα με την κολοκυθοψυχα, αλλα βεβαια μπορει να γινει και με ολοκληρα κολοκυθακια. 
Πλενετε και καθαριζετε τα κολοκυθακια, τα ψιλοκοβετε, τα βαζετε σε ενα τρυπητο, πασπαλοζετε με λιγο αλατι, και τα αφηνετε για μια ωριτσα να στραγγισουν απο τα υγρα τους. 
Ψιλοκοβετε ολα τα λαχανικα. 
Σε ενα τηγανι, βαλτε 5 κουταλιες της σουπας λαδι και σωταρετε το κρεμμυδι με το κρεμμυδακι. Προσθεστε το καροτο, το σελερυ και τον δυοσμο και σωταρετε για λιγα λεπτα. Τελος, προσθεστε τα κολοκυθακια, αλατιστε και πιπερωστε και αφηστε τα να σωταριστουν για 5 λεπτα. Κατεβαστε τα απο τη φωτια και αφηστε τα να κρυωσουν. 
Αλειψτε με λιγο λαδι ενα ταψι και στρωστε απο πανω ενα φυλλο. Αλειψτε το με λιγο λαδακι και επαναλαβετε με τα αλλα δυο φυλλα. 
Χτυπηστε τα αυγα με την κρεμα γαλακτος, κρατηστε μια ποσοτητα 100 ml (περιπου μισο φλυτζανι) στην ακρη, και το υπολοιπο αναμειξτε το με τα σωταρισμενα λαχανικα. 
Ριξτε το μιγμα μεσα στο ταψι και σκεπαστε με τα υπολοιπα 3 φυλλα, παντα λαδωνοντας τα. Κοψτε τα κομματια απο τα φυλλα που περισσευουν απο το ταψι, και γυριστε τις ακρες προς τα μεσα. Με ενα κοφτερο μαχαιρι, κοψτε την πιτα σε τετραγωνα κομματια. 
Αλειψτε την επιφανεια της πιτας με το μιγμα αυγα-κρεμα γαλακτος, που ειχατε κρατησει στην ακρη, και πασπαλιστε με μπολικη τριμμενη φρυγανια. 
Ψηστε σε προθερμασμενο φουρνο, στους 200°C στην αρχη, και μετα απο 10 λεπτα, κατεβαστε στους 180°C και ψηστε μεχρι να ροδισει ομορφα η επιφανεια της πιτας (περιπου μιση ωριτσα).

* Το σελερυ, μοιαζει πολυ με το σελινο. Εχει μικροτερη ριζα, δεν σχηματιζει βολβο, οπως το σελινο που ξερουμε, και τα φυλλα του ειναι πιο πυκνα και εχουν πιο χοντρα και τρυφερα κοτσανια. Η μυρωδια τους επισης ειναι παρομοια, αλλα το σελερυ εχει και μια νοτα απο γλυκανισο.


TORTA SALATA DI ZUCCHINE, CON PASTA FILLO

Le zucchine farcite sono venute  buonissime, ma mi e avanzata una buona quantità di polpa di zucchine tritata... Così mi è venuta l'idea di preparare una pìta (torta salata con pasta fillo). 

Ingredienti : 6 sfoglie di pasta filo rustica,
                            600 gr di zucchine grattugiate,
                            2 cipollotti,
                            2 cipolle,
                            1 carota,
                            1 tazza colma di sedano da costa tritato finemente,
                            3 cucchiai di mentuccia fresca trit,
                            3 uova,
                            100 ml di panna fresca,
                            olio extravergine di oliva,
                            pangrattato.  
Preparazione : 
Come ho già detto, io ho usato solo la polpa delle zucchine; certo potete preparare questa torta anche con le zucchine intere. 
Passate le zucchine da una gratuggia a fori gorssi. Ponete entro un colapasta, cospargete di sale e lasciate riposare per un' oretta, ad espellere l' acqua di vegetazione. 
Tritate la cipolla, i cipollotti, la carota e le coste di sedano.
In una padella, mettete 5 cucchiai d'olio e fate rosolare la cipolla con la cipollina. Aggiugete il sedano, la carota  e la mentuccia, fate saltare per qualche minuto e alla fine aggiungete anche le zucchine. Salate e pepate a piacere. Lasciate cuocere a fuoco moderato per 5 minuti, fino ad evaporare l'eventuale liquido delle verdure, ritirate dal fuoco e lasciate raffreddare. 
Spenellate con un po'd'olio una teglia e disponete la prima sfoglia. Spenellate d'olio e ripetete con le altre 2 sfoglie. 
Sbattete le uova con la panna, tenete da parte ca 100 ml (mezza tazza) dal composto, ed il resto amalgamatelo con il soffrito di verdure. 
Versate la farcitura nella teglia e livellate. Coprite con le sfoglie restanti, sempre spenellate d'olio. Tagliate le parti delle sfoglie che avanzano dalla teglia e ripiegate i bordi verso l'interno. Con un coltello affilato, tagliate la pìta a quadretti di ca 8x8 cm. Spenellate la superficie con il composto di uova/panna tenuto da parte, e cospargete la superficie con abbondante pangrattato. 
Infornate in forno già caldo a 200°C. Trascorsi 10 minuti, abbasate la temperatura a 180°C e cuocete fino che la superficie diventi bella dorata (mezz'oretta ca).
Servite la torta tiepida.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.